Friday, 22 January 2016

Teknik Menjual di Instagram

Bismillah.

Sedikit perkongsian teknik jualan di instagram.

5 faktor yang kita patut ambil berat jika nak buat jualan di Instagram (IG)

1 : Pemilihan produk

Kita kena tahu, kebanyakan pengguna IG ni muda remaja. Jadi anggaran umur mereka juga lingkungan bawah 35 tahun. Mungkin bawah 30. Kedudukan kewangan pun ala kadar. Jadi kalau letak produk mahal, ataupun produk untuk orang berusia memang slow jika di IG. Letak ubat kuat yang baca budak2 nak buat apa weh...

2 : Gambar

Kebanyakan pengguna suka masuk IG sbb mereka suka tengok gambar yang unik. Bukan nak tengok katalog barang. Jika gambar produk kita ada kelainan, besar kemungkinan ramai orang suka, ramai orang suka, lagi tinggi potensi orang nak beli. Keyword: dalam IG gambar jadi penambat hati mereka.

3 : Ayat jualan.

Sama macam point di atas, dalam IG orang bukan nak tengok katalog barang, jadi elakkan terlalu hard selling. Dalam erti kata lain, ayat jangan asyik nak menjual. Sesetengah mereka masuk IG sbb nak lari daripada FB yang ramai sangat orang dok menjual tau. Jadi ubah ayat ke arah cuba perkenalkan produk dengan lebih unik.

4 : Penggunaan ‪#‎tags‬.

Tak dinafikan, ada juga yang suka shopping dalam IG, dan mereka cari barang berdasarkan #tags. Jadi, kita perlu tahu apa yang mereka biasa cari. Bagaimana?

Letakkan situasi diri kita seperti mereka, jika nak cari produk, apa yang kita cari. Contoh, jika saya cari barang bayi, saya akan taip barangbayi, bukan sayajualbarangbayi. Tak ramai yang tahu ‪#‎sayajual‬tu. #sayajual tu famous dalam kalangan peniaga saya. Lagi satu, tak payah lah letak #tags yang tak berkaitan, buat semak post saja.

5 : Followers

Okay, ini paling penting, siapa follower kita? Itu yang mainkan peranan utama untuk lariskan jualan dalam IG. Follower yang ramai tak semestinya bagus. Bagus untuk naikkan kepercayaan dam kredibiliti, tapi untuk convert ke jualan belum tentu. Cuba bayangkan kita jual baju kurung dan instant shawl dan followers kita 150,000 orang. TAPI... follower kita semuanya budak sekolah, lelaki, umur lingkungan 15-18 tahun. Buat apa? Jadi, yang penting adalah TARGETED FOLLOWER.

Nak belajar lebih lanjut tentang 4 elemen penting ni?

- Gambar
- Ayat jualan
- Penggunaan hashtag
- Targeted followers

Klik di bawah untuk maklumat lanjut.

TEKNIK MENJUAL DI INSTAGRAM DENGAN BERKESAN





No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...