Saturday, 28 December 2013

Ulasan E-Book 101 Tip Penulisan Novel

Sumber:http://pnasmahhashim.blogspot.com/2013/12/ulasan-e-book-101-tip-penulisan-novel.html

Menjadi penulis novel, karya diterbitkan, menjadi best seller impian setiap mereka yang menjadi penulis. Bukan senang jadi penulis. Walaupun mudah menulis. Tulislah apa sahaja yang kita inginkan, tentang diri, keluarga, kenalan dan kawan-kawan. Tulislah apa sahaja yang berlaku di sekeliling kita, yang kita nampak, lihat dan dengar. Namun bukan semua mampu menulis dengan baik, jelas dan mampu memuaskan para pembaca.
Bagaimana hendak menulis? Bagaimana caranya? Hendak tulis apa? semua itu harus difikirkan. Tertanya-tanya kepada diri sendiri, di mana harus dimulai. Menjadi penulis perlu ada ilmu. Hendak memasak nasi pun harus ada ilmu. Pendek kata apa sahaja langkah yang kita ambil dan buat harus ada ilmu. Begitu juga dunia penulisan novel. Ilmu perlu ada. Jangan sombong, konon beranggapan kita mampu menulis walaupun sebaris ayat. Begitu juga saya. Mula belajar menulis cerpen secara pos. Memang sukar tetapi demi ilmu tiada apa yang sukar. Penulis sekarang beruntung, pelbagai cara boleh digunakan untuk menambah ilmu dalam dunia penulisan. Salah satunya melalui E Book. E Book 101 Tip Penulisan Novel oleh Mazlia Murat adalah cara yang mudah untuk belajar menulis tanpa mengikuti kelas di luar rumah. Amat berguna, banyak info dan pengetahuan di dalamnya. Tidak rugi mempelajarinya. Ilmu yang padat dan ketat. Mulakan langkah kita ke dunia penulisan dengan mendapatkan ilmu melalui E Book ini.
Pelbagai tip diberi oleh penulis dari sudut pandangan sehinggalah memahami hak penulis dan penerbit. Rasa tidak susah untuk kita memahami E Book penulisan novel ini. Kita akan terangsang untuk membaca dan mempelajarinya. Gaya bahasa, jalan cerita, konflik dalam sesuatu karya disentuh dengan baik oleh Puan Mazlia. Seperti saya katakan tadi. Para pelajar akan mendapat banyak ilmu yang amat berguna. Tidak langsung menghampakan malah dengan belajar E Book ini kita mampu menjadi penulis novel yang baik, berjaya dan menjadi kesukaan para pembaca di luar sana. Teknik, gaya bahasa, garapan, plot, watak dan perwatakan disentuh satu persatu dan terperinci oleh penulis E Book ini. Tidak rugi melabur untuk mendapatklan ilmu yang bermanfaat. Sebagai penulis kita harus banyak membaca dan belajar di sinilah harus kita memulakan langkah untuk menjadi penulis berjaya. Penulis yang berilmu akan kekal lama. Penulis yang berwawasan akan terus melakar nama di persada dunia penulisan yang semakin berkembang ini. Tulisan ini dipecahkan kepada beberapa bab agar mudah dibaca dan dipelajari oleh para pelajar. Tidak susah untuk memahaminya. Semoga ilmu yang diperolehi dimanfaatkan sepenuhnya oleh para pelajar yang berminat untuk menjadi penulis.

http://adalahrumahbukuonline.blogspot.com/2013/12/101-tip-penulisan-novel.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...